جراحی میومکتومی

جراحی میومکتومی و موارد تجویز آن

جراحی میومکتومی رحم یک روش درمانی است که برای برداشتن فیبروم‌ها بدون برداشتن رحم استفاده می‌شود. این توده‌ها معمولا غیرسرطانی هستند و می‌توانند به صورت بزرگ، کوچک،تکی یا چندگانه وجود داشته باشند. برای آشنایی بیشتر با روش‌های جراحی میومکتومی و دیگرموارد مربوط به این روش درمانی تا انتهای مقاله با همراه باشید.

جراحی میومکتومی چیست؟

جراحی میومکتومی شکمی برای برداشتن فیبروم‌های رحم انجام می‌شود. این توده‌ها که لیومیوم نیز نامیده می‌شوند در دوران باروری زنان در دیواره رحم به وجود می‌آیند. این توده ها با توجه به هر ناحیه ‌از رحم که در آن رشد می‌کند، انواع مختلفی دارند. هدف از جراحی میومکتومی،خارج کردن فیبروم‌های بزرگی است که باعث به وجود آمدن علائمی در فرد می‌شود. با انجام آن، وضعیت رحم، خونریزی‌های شدید و درد لگنی بسیاری از زنان بهبود یافته است.

روش های جراحی میومکتومی

جراحی میومکتومی به چند روش مختلف انجام می‌شود که شامل موارد زیر است:

نحوه انجام میومکتومی

درمان آندومتریوز

میومکتومی شکمی

در این روش برداشت فیبروم‌ها از رحم به صورت ایجاد برش‌هایی بر روی قسمت پایین شکم انجام می‌شود. در جراحی میومکتومی شکمی، جراح در قسمت پایینی شکم برشی را ایجاد کرده تا به فیبروم‌ها دسترسی پیدا کند و از بین ببرد. این در صورتی توصیه می‌شود که فیبروم‌های بزرگ و متعددی داشته باشید.

میومکتومی لاپاراسکوپی

در این روش فیبروم‌ها از طریق چند برش کوچک برداشته می‌شوند. با توجه به این که در این جراحی برش های کوچک ایجاد می‌شوند دوره نقاهت بسیار کوتاه بوده و روش کم تهاجمی محسوب می‌شود. اگر  اندازه فیروم‌ها کوچک و تعدادشان کمتر است جراحی میومکتومی با این روش بسیار مناسب است.

میومکتومی هیستروسکوپی

جراحی با این روش، با استفاده از ابزاری مخصوص و از طریق واژن و دهانه رحم، فیبروم‌ها برداشته می‌شوند. این فیبروم‌ها به وسیله یک اسکوپ که از طریق دهانه رحم، وارد رحم می‌شود خارج می‌شوند. در صورتی که فیبروم‌ها در داخل رحم قرار داشته باشند، این روش می‌تواند مناسب‌ترین روش جراحی میومکتومی باشد.

جراحی میومکتومی چگونه انجام می‌شود؟

جراحی میومکتومی شکمی تحت بیهوشی یا بی حسی از راه کمرانجام می‌شود. در ادامه به مراحل نحوه جراحی می‌پردازیم.

  • مرحله اول: در این مرحله محل و سایز فیبروم  یا فیبرومهای رحم شما با سونوگرافی ( از راه واژن یا مقعد در خانمهای باکره )توسط پزشک بررسی می‌شود و در صورت لزوم ام ار ای هم درخواست می شود .سپس پزشک تشخیص می‌دهد که کدام روش برای درمان و بهبود شما مناسب‌تر است.
  • مرحله دوم: به دلیل این که این جراحی تحت بیهوشی انجام می‌شود، باید 8 ساعت  قبل از جراحی، ناشتا باشید .
  • مرحله سوم: در این مرحله جراح یک برش را در ناحیه پایینی شکم بر روی پوست ایجاد می‌کندو فیبروم‌ها را از دیواره رحم جدا کرده و پس از آن، با زدن چند بخیه آن قسمت را می‌بندد.

جراحی میومکتومی چقدر زمان می برد؟

زمان مورد نیاز برای انجام جراحی میومکتومی به موارد مختلفی بستگی دارد مانند اندازه و تعداد توده‌ها، مکان آنها، روش جراحی و وضعیت بالینی بیمار متفاوت است. علاوه بر این، نحوه انجام جراحی نیز می‌تواند تأثیری بر طول عمل داشته باشد. به طور کلی، این عمل معمولا بین یک تا چند ساعت طول می‌کشد.

برای مثال، در صورتی که توده‌ها بزرگ باشند، جراحی ممکن است زمان بیشتری نیاز داشته باشد تا توده‌ها به طور کامل برداشته شوند یا تخریب شوند.

بعد از عمل، بسته به وضعیت بالینی بیمار، زمان بازیابی نیز متفاوت است. معمولا بیماران برای چند روز در بیمارستان می‌مانند و پس از آن به خانه خود بازگردند. اما زمان کامل بازیابی و برگشت به فعالیت‌های روزمره می‌تواند چند هفته تا چند ماه طول بکشد.

حاملگی مولار

میومکتومی

جراحی میومکتومی برای چه افرادی مناسب است؟            

برای افرادی که علائم فیبروم را تجربه می‌کنند و می‌خواهند در آینده باردار شوند، جراحی میومکتومی مناسب است. بعضی از فیبروم‌ها علائمی از خود نشان نمی‌دهند و نیاز به درمان ندارند. در صورتی که فیبروم‌ها علائمی مانند موارد زیر را داشته باشند احتمال دارد به این عمل نیاز باشد:

  • دوره‌ قاعدگی طولانی‌تر، مکرر و سنگین
  • گرفتگی عضلات
  • کم خونی
  • درد لگن، شکم یا کمر
  • درد هنگام رابطه جنسی
  • مشکل در ادرار کردن
  • یبوست
  • درد مقعدی یا مشکل در دفع مدفوع
  • سقط جنین
  • ناباروری
  • بزرگ شدن رحم و شکم

خطرات جراحی میومکتومی

جراحی میومکتومی مانند هر جراحی دیگری ممکن است خطراتی برای فرد داشته باشد.بر اساس سایز ، محل و تعداد میومها ممکن است حین عمل و یا حتی بعد از عمل ، رحم دچار خونریزی شود  اگر این خونریزی را نتوان کنترل کرد. ممکن است لزوم به خارج کردن رحم شود. اگر محل میوم در داخل حفره باشد ممکن است به سبب ایجاد چسبندگی برای زایمان یا بارداری در آینده مشکل ایجاد شود.

جمع بندی

جراحی میومکتومی یک روش موثر برای برداشت توده‌های فیبروم است. این جراحی می‌تواند به کاهش علائم مربوط به فیبروم مانند خونریزی رحمی بیش از حد، درد شدید و فشار روی اعضای اطراف کمک کند. همچنین می‌تواند بهبود باروری را فراهم کند. جراحی میومکتومی می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی زنان کمک کند.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *